Mijn goede moeder syndroom

Zelf moet ik er niet aan denken om een kleine koter al schreeuwend en tierend rond mijn middel te hebben én dat ik daar nota bene de papa van ben. Nee, bij dit idee krijg ik spontaan de kriebels. Het ouderschap moet nog maar even wachten. Het moederschap zal om overduidelijke redenen al helemaal op zich laten wachten. Toch maak ik mij schuldig aan het ‘goede moeder syndroom’. Dit syndroom is geen indicatie om moeders het label goed of slecht te geven. Integendeel, dit syndroom heeft niets met moeders te maken. Zelf betrapte ik mij op dit syndroom laatst tijdens mijn verjaardag.

 Gevulde kalkoen met kerstmis

Het ‘goede moeder syndroom’ is wat psychologen de onbewuste drang naar overdreven zorg voor naasten noemen. In voedselverspillingstaal leidt dit tot altijd net ietsjes meer dan nodig is. Zoals bij mijn verjaardag. Stel je toch eens voor dat mijn gasten niet genoeg voedsel zouden krijgen. Echter, hoe vaak kom je van een verjaardag en zit je zo vol als een kalkoen met Kerstmis? Over Kerstmis gesproken, dit is de tijd dat het ‘goede moeder syndroom’ floreert. De overvolle tafels met voedsel en het ‘stouwen zonder kauwen’ is denk ik bij bijna iedereen bekend. We zullen maar te weinig lekkernijen krijgen…

Oerinstinct

Of je het nu wilt of niet, jij en ik maken ons beide schuldig aan het ‘goede moeder syndroom’. Je ontkomt er niet aan, dit syndroom zit al in ons systeem sinds de oertijd. De vader des ‘grots’ kwam namelijk niet thuis met vier geproportioneerde biefstukjes, maar met een heel everzwijn. Sowieso wanneer de mannen op jacht gingen verkozen ze liever het everzwijn boven het konijn. Want ja, stel je toch eens voor dat je te weinig voedsel had. Het essentiële verschil tussen ons en de oermens is dat dit voor hen een bittere noodzaak was om te overleven.

Ik als goede moeder

Als ik op jacht ga bind ik mijn rugzak om en sluip ik naar de supermarkt. Kortom, altijd weer spannend waarmee ik thuis kom. Eén ding is in ieder geval zeker, het zal wel weer te veel zijn. Maar ja, wie ben ik om tegen mijn oerinstinct in te gaan? Bij mijn gasten is dit oerinstinct onderhand verdwenen, want vroeger werd wel alles opgegeten. Dit is de reden waarom het ‘goede moeder syndroom’ leidt tot veel voedselverspilling. Voedselverspilling? Niet in mijn ‘grot’. Maar ja, ik ben ook  geen moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *